Ardbeg Vintage Series
DistilleryArdbeg
BottlerSignatory Vintage
RangeVintage Series
Age30 yo
Alcohol By Volume52,2%
VariantDumpy bottle
Distilled1967-03-22
Bottled1997-03-24
Cask Number1138
Cask DetailsSherry Butt
Sherry DetailsOloroso
Bottles580
Provad2010-04-04


WSMS Score91
Jörgen Andersson89
Niklas Carlsson90
Tony Martinsson92
Tony Sjöström91
  

Tasting notes
NoseEn tung söt doft fylld med massor av sherry och bränt socker som möter rök. Syrliga undertoner med inslag av svartavinbär blandar sig med en apelsin sötma med rom touch. Ett mer torvigt inslag tillsammans med toner av krut (nyårsraketer) och en jordighet i kanten. Nyanser av lakrits och en lätt fatighet med mint touch.
TasteInleder som förväntat med en massiv sötma, massor av sherry, torkade frukter, russin och tobak som blandar sig med inlagd fruktkompott. Toner av apelsin och bränt socker tillsammans med en tydlig lakrits ton och en viss sälta. Pepprigheten blir inlindad i sötman då den sakta växer fram med inslag av vitpeppar.
FinishDen fortsätter med den inlindade pepprigheten och lakrits tonerna samtidigt som sherrysötman fortsätter att dominera med sina torkade frukter, russin, tobak och brända socker toner. En ek från fatet växer sakta fram tillsammans med sälta och mint, men förblir balanserad. Röken och torven utvecklas med aska och nyårsraketer.
BodyFet och fyllig.
ColorKastanje
ComJa, vad säger man..... inte var dag man får chansen att dricka en legend. Gillar man sherry så kan man lätt lägga till ett par pinnar på betyget, undertecknad (JA) tillsammans med NC är svår flörtade när det gäller sherry lagrad whisky.


91