Ardbeg Single Cask #1189
DistilleryArdbeg
BottlerDistillery
RangeSingle Cask
Age10 yo
Alcohol By Volume54%
LabelFeis Ile 2009
Distilled1998-05-11
Bottled2008-12-10
Cask Number1189
Cask DetailsHogshead
Other Cask DetailsNew Toasted Oak
Bottles252
Issued2009
Provad2009-07-07


WSMS Score94
Jörgen Andersson94
Niklas Carlsson94
  

Tasting notes
NoseEn tung söt doft med apelsinmarmelad och en fyllig aprikos följs av mer sötma av knäck och vanilj. Den upplevs gräddig med en trevlig sälta. Utvecklar kola och choklad som med sötman för tankarna till romerskabågar, nyanser av vax och kokos i kanten. Den har ett lätt ungdomligt stick som begravs i den kraftiga röken och den brända torven tillsammans med en torr krita i kanten.
TasteInleder väldigt sött med en vaxighet och påtaglig kokos ton. Tydliga toner av den så typiska ardbeg apelsinen och en lätt örtighet medan en rök växer fram, som dock får kämpa mot en mer smörig och oljig ton. Pepprigheten ligger trevligt i mitten en röken och askan. Överlag så är den väldigt balanserad mellan det söta och röken.
FinishDen fortsätter friskt och trevligt sött med mer vax och kokos samt ännu mer av den härliga apelsinen och en mogen kola. En balanserad ek växer fram i sällskap av sälta och enbär men den förblir lätt och tar inte plats. Smörig och med en lång och kraftig rök som utvecklas med en aska och torr torv. Den blir lång och intensiv.
BodyMedel till fyllig.
ColorGyllen gul


94
Fun facts
Initial Price: £130